• Регистрация

Основан е трофей Георги Панов за шампиона на София в стрелба от 3 т.

0204 Текст под снимка Георги Панов връчва наградата за най-полезен играч на последния турнир за ученици за купа „Манченко“ през май 2016 г. 0204 Текст под снимка Георги Панов връчва наградата за най-полезен играч на последния турнир за ученици за купа „Манченко“ през май 2016 г.

Най-добрият в конкурса на турнира за купа „Манченко“  ще получи в неделя специален плакет и награда - мобилен телефон Huawei Y6 II Compact

Точно в 12:30 в неделя зад стадион „Васил Левски“ започва шампионатът за Стрелец #1 от тройката на Софийските гимназии по време на V турнир по баскет 3х3 за купа „Манченко“. Записванията са открити и ще се правят на място от 10:00 до 12:00 ч.

Победителят  ще получи статуетка и възпоменателен плакет на името на Легендата Георги Панов-Гецата, който от първия ден на турнира през 2013 г. е негов ментор.

Освен това шампионът на София от тройката ще си осигури и солидна награда - мобилен телефон Huawei Y6 II Compact, предоставен от спонсора Виваком.  

„От самото  начало Гецата беше неуморен участник в определянето на най-добрите играчи във всички 7 турнири досега за момчета и момичета за купа „Манченко“.  Той беше съотборник с баща ми Васил Манченко в националния отбор на две олимиади и две европейски първенства и негов добър приятел. Пример за скромност, въпреки огромния талант, и великодушие в спорта и живота. Роден атлет, авторитетен преподавател и грижовен родител... Откритият шампионат сред учениците на София за стрелба от тройката с трофей на неговото име е малка първа стъпка да изразим почита  на цялата ни баскетболна общественост към него. Една идея подкрепена от неговото семейство. Атрактивната награда – мобилен телефон, е за да напомня на спечелилия го млад спортист, че и в баскетбола, и в живота трябва да се равнява по Гецата, за да бъде човек с главно Ч“, заяви Методи Манченко.  

Георги Панов е роден през 1933 г. и ни напусна  по Коледа през 2016 г., само дузина дни след като награди най-добрия играч в турнира за купа „Васил Манченко“ при ученичките. Както винаги беше с бодър дух и неизтощима енергия, следейки едновременните битки на два коша за да определи най-справедливо кой заслужава да е MVP. Тогава връчи последния си приз в живота -  на  Анна Петкова от 22 СУ, която определи като изключително техничен състезател.   

Георги Панов от 1951 г. 13 г. е неизменно състезател в националния отбор на България по баскетбол  и 17 г. капитан на "Академик" София. Единственият българин - участник на три Олимпийски игри /1952, 1956, 1960/ и знаменосец на делегацията ни в Рим-1960 г. Сребърен и бронзов медал от Европейски шампионати. С "Академик" София два пъти участник на финал за КЕШ. Световен студентски шампион през 1957 г.