• Регистрация

Баскетбол 3х3 Официален правилник

За всички игрови ситуации незасегнати в този правилник важи Официалният баскетболен правилник на ФИБА

 1. Терен и топка

Играе се на терен за 3х3 с един (1) кош. Размерът на терена е 15м (широчина) х 11м (дължина). Теренът за 3х3 е разграфен като нормален баскетболен терен, включително линия за наказателни удари (5,80м), линия за две точки (6,75м) и зона във форма на полукръг под коша без фаул в нападение. Може да се използва половината на нормално баскетболно игрище.

Забележка: при най-малките възрастови категории са допустими промени в правилата; разграфяването на игрището може да се адаптира според наличното място.

 1. ОтбориВсеки отбор се състои от четири (4) играча (трима /3/ на терена и една /1/ резерва).
 2. Официални лицаОфициалните лица са един (1) съдия и двама (1) секретар.Забележка: организатора може да постави двама (2) съдии. 
 3. Начало на мача
  1. Двата отбора загряват едновременнo преди началото на мача.
  2. Първото притежание на топката се определя чрез жребии с монета. Отборът спечелил жребия може да вземе притежанието в началото на мача или да избере да го запази за евентуално продължание.
  3. Мачът започва с трима (3) играчи от всеки отбор на терена.

Забележка: точки 4.3 и 6.4 се отнасят до 3х3 Световен тур, Световни първенства и квалификационни турнири (не са задължителни за най-малките възрастови категории)

 1. Точки
 2. Игрално време/отбор победител6.Редовното игрово време е:       Един (1) период от 10 минути игрално време или 8 минути.6.2   Отборът отбелязал пръв 15 или 11 и повече точки преди изтичане на редовното време печели срещата. Това правило важи само за редовното време (не и за продължението)6.3   Ако резултатът при изтичане на редовното време е равен се играе продължение. Преди началото на продължението има една (1) минута почивка. Първият отбор, който отбележи две точки в продължението печели мача.6.4   Отбор губи срещата служебно ако на терена за началото на определената среща не се явят трима (3) състезатели.
 3. Фаулове/наказателни удари
  1. Всеки кош отбелязан в рамките на дъгата носи една (1) точка.
  2. Всеки кош отбелязан зад дъгата носи две (2) точки.
  3. Всеки успешен наказателен удар носи една (1) точка.
  1. Отбор извършил седем (7) нарушения и повече се наказва с (2) наказателни  удара.
  2. Фаул при стрелба вътре в дъгата се наказва с един (1) наказателен удар.
  3. Фаул при стрелба за дъгата се наказва с два (2) наказателни удара.
  4. Фаул при стрелба, при отбелязан кош, НЕ се наказва с наказателен удар.
  5. Всеки фаул при седем или повече отборни нарушения се наказва с два (2) наказателни удара.
  6. Всеки фаул при десет или повече отборни нарушения се наказва  с два (2) наказателни удара и притежание на топката.
 1. Бавене на време
  1. Бавенето на време или невъзможност да се атакува коша е нарушение.
  2. Ако на терена има уред за измерване на времето за нападение, всеки отбор има по 12 секунди на нападение. Часовникът започва да отброява в момента на овладяване на топката от нападащия отбор (след „чек“ или след отбелязан кош).

Забележка: ако на терена няма уред за измерване на времето за нападение и отбора не атакува активно коша, съдията предупреждава като измерва последните пет (5) секунди от нападението.

 1. Начин на игра
  1. След успешен кош или наказателен удар:Играч от отбора, който не е отбелязал коша, продължава играта с дрибъл или пас вътре в игрището от мястото на овладяване под коша (не зад крайната линия) към място на терена зад дъгата на тройката.Защитаващият отбор няма право да играе за топката в зоната без фаул в нападение (полукръгът под коша).9.2  След неуспешен опит за стрелба или наказателен удар:       Ако нападащият отбор овладее борбата, може да продължи атаката без да изнася топката зад дъгата на тройката.       Ако защитаващият отбор овладее борбата, трябва да изнесе топката зад дъгата на тройката (с пас или дрибъл). 9.3   Притежание на топката от един от отборите след ситуация на „мъртва топка“ започва с размяна на топката (между играчи от нападщия и защитаващия отбор – „чек“) зад дъгата на централния кръг.9.4   Играч се счита „зад дъгата“, когато и двата му крака са зад линията на тройката и не я настъпват.9.5   При спорна топка, притежанието е на защитаващия отбор.

Смени могат да се извършват и от двата отбора при „мъртва топка“, преди да е започнала игра. Смяната влиза в игра след като съотборник излезе от игрището и осъществят физически контакт. Извършването на смяна не изисква действие от съдията или секретарската маса.

Всеки отбор има право на един (1) 30 секунден тайм аут. Всеки играч може да поиска тайм аут при „мъртва топка“.

       Следните правила важат за класирането, както в групи, така и за турнирни резултати:

       Ако отборите са с изравнен показател по един критерии, се гледа следващия:

 1. Преки мачове (взима се под внимание само победа/загуба и важи само за класиране вътре в групата)
 2. Най-много отбелязани точки

 3.Ако след тези три стъпки отборите са все още с изравнени показатели, печели този с най-висок рейтинг (сумата от рейтингите на тримата най-добри играча, преди започването на турнира)

Техническо нарушение         

Отсъжда се за неспортсменско или неморално поведение;

Играчът се отстранява до края на срещата;

Противниковият отбор получава правото да изпълни два (2) фаула и запазва притежание на топката

Дисквалифициращо нарушение

Отсъжда се поведение, неприемливо за спортните среди и прояви на агресия и умишлени действия.

Играчът се отстранява до края на срещата и пропуска автоматично следващия мач.

Противниковият отбор получава правото да изпълни два (2) фаула и запазва притежание на топката