• Регистрация

Спас Николов, Кристиян Георгиев и Христо Петров от СМГ триумфират с купа „Васил Манченко“

Победителите в турнира по баскет 3х3 за купа "Васил Манченко" от СМГ  се радват на спечелените медали заедно връчилия им наградите Георги Глушков и Георги Енчев от Румънеца и Енчев в Северния парк в София  Победителите в турнира по баскет 3х3 за купа "Васил Манченко" от СМГ се радват на спечелените медали заедно връчилия им наградите Георги Глушков и Георги Енчев от Румънеца и Енчев в Северния парк в София

Софийската математическа гимназия не допусна нито една загуба, а във финала успя да заличи два пъти водачеството в резултата на Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия/СГСАГ/ и с 14:10 грабна купа „Манченко“ в може би най-драматичния финал от 4-годишната история на турнира по баскет 3х3. Играчите на преподавателя Станислав Алачев ще участват в младежки олимпийски фестивал в Албена през юни.

Турнирът се състоя в Северния парк като част от феста „София Мези“ на Румънеца и Енчев.

В мача за 3-ото място 22 СОУ – с преподавател Рени Николова, се наложи след продължение - над шампиона от 2015-а година Първа английска гимназия с 5:3 /в редовното време 3:3/. Призьорите и индивидуалните победители си разделиха награден фонд от 1000 лева, осигурен от семейство Манченко.

СМГ, която не е пропуснала нито един турнир за купа „Васил Манченко“ от 2013 г. насам и винаги се е борила за призово място, успя да се наложи с потенциала и класата на капитана Христо Петров, на Кристиян Георгиев и Спас Николов,които взеха индивидуалните награди за най-добър реализатор и най-добър борец.

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков – основен партньор на турнира, връчи златните медали и преходната купа „Васил Манченко“, а легендарният Георги Панов-Гецата, европейски вицешампион с националния отбор на България и трикратен участник на олимпийски игри – сребърните.

Резултати: гр. „А“: 1 АЕГ – ПГЕА 10:3, СМГ – НГДЕК 15:4,1 АЕГ – СМГ 10:12, ПГЕА-НГДЕК 6:2, 1 АЕГ – НГДЕК 10:1, ПГЕА – СМГ 1:12; гр „Б“: 133 СОУ – СГСАГ 3:11, 119 СОУ – 22 СОУ 0:15 /сл. загулба за 119 СОУ – за неявяване/ ; 133 СОУ– 119 СОУ 15:0, СГСАГ – 22 СОУ 8:5, 133 СОУ – 22 СОУ 6:8, СГСАГ – 119 СОУ 15:0; Полуфинали: СМГ – 22 СОУ 17:10, СГСАГ – Първа английска гимназия 8:7; Мач за 3-ото място: 22 СОУ – 1 АЕГ 3:3 /5:3 – след продължение/; Финал: СМГ – СГСАГ 14:10.  

Капитанът на „Левски“ Алекс Симеонов награди 22 СОУ с бронзовите медали на 22 СОУ и връчи стауетка и грамота-ваучер на стойност 50 лв от името на организаторите на шампиона в конкурса по тройки Марио Андреев от 133 СОУ.

Глушков поздрави най-добрия играч на турнира Добри Сталев от СГСАГ, който с атлетизъм, много висок дух и начални две тройки във финала в коша на СМГ направи мача огромно предизвикателство за фаворитите в него и спечели журито в лицето на Георги Панов.

Мачовете се играха върху подвижното професонално покритие в едно от езерата на Северния парк в сърцето на фестивала „София Мези“. Организаторите му Румънеца и Енчев взеха дейно участие в откриването, в самия турнир и връчването на наградите, като заделиха награден фонд от 400 лева, които раздадоха на индивидуалните призьори и отборните медалисти под формата на ваучери.