• Регистрация

133 СОУ, СГСАГ, СМГ, 22 СОУ и ПГЕА са нахъсени да детронират 1 АЕГ в неделя 8 май

Шампионът Първа английска гимназия срещу Професионалната гимназия по електротехника и автоматика (ПГЕА), а финалистът от 2015 г. 133 СОУ – срещу Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“ (СГСАГ). Това са първите мачове внеделя от 9:45 ч. на 4-ия ежегоден турнир по баскетбол 3х3 за купа „Васил Манченко“.

Този път надпреварата е в Северния парк на София – в напълно обновената централна част, която е на 5 мин от спирка „Бели Дунав“ на метрото. Тя е част от Феста „София Мези“ – с много игри, забавления, скари на открито и т.н. Вечерта организаторите Румънеца и Енчев планират безплатен концерт на Мирослав Илич.

Турнирът се очертава много силен, тъй като освен горните тимове още поне два - СМГ и 22 СОУ не крият амбициите си за медалите и яките парични награди.

Капитанът на „Левски“ Алекс Симеонов изтегли жребия за надпреварата миналата седмица.

Носителят на преходната купа - Първа английска гимназия, започва защитата на трофея в група „А“ със Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, която преди дни спечели призово място на градското първенство в София и НГДЕК „Св Константин Кирил Философ“ и присъединилия се след жребия отбор на ПГЕА.

Шампионът от 2103 и 2014 г. 133 ЕСПУ е в група „Б“ с тимовете на Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“ – втори в градското първенство, 119 СОУ и традиционно силния състав на 22 СОУ.

„Пожелавам ви винаги да изпитвате наслада от баскетбола. Аз съм бил на световно първенство по 3х3, класирахме се на второ място и този спомен никога няма да избледнее“ – каза капитанът на „Левски“ Алекс Симеонов, който е лице на тазгодишния турнир при баскетболистите.

Организаторите обещават да предоставят на участниците най-добрите условия – с най-добрата настилка за 3х3 и професионални кошове. Голямата награда за побдителя е участие в олимпийския младжки фестивал в Албена през юни.

Миналата година първенцът в купа „Манченко“ – Първа английска гимназия спечели надпреварата в Албена в много силна конкуренция, включваща отбори от Сърбия, Румъния и Македония.

„Това само говори, че се развиваме правилно и с нашите дългогодишни партньори от БФБ и Софийска община сме на етап планиране на турнир от догодина, който да се превърне в градско първенство“ – каза Методи Манченко, организатор на купа „Васил Манченко“.

 

На 8 май спортния празник за купа „Манченко“ в Северния парк включва и втория ежегоден турнир при момчетата по минифутбол с участие на 6 отбора. Жребият ги раздели в две групи: „А“: победителят от 2015-а Първа английска гимназия, 133 СОУ, СМГ и група „Б“ : класиралият се на второ място в първото издание 119 СОУ, СГСАГ и НГДЕК.

 

Откриването на турнирите е на 8 май от 9:30 ч на изградената специално за феста сцената пред Новото езеро в обновената и ремонтирана част на парка.

 

Началото е дадено през 2013 г. с турнир в двора на Първа английска гимназия. Наградите в турнира и преходната купа се предоставят от семейството на Васил Манченко (1931- 2010), двукратен участник на олимпийски игри (1952 и 1956) и двукратен участник на европейски първенства (1953 и 1955 ) с националния отбор на България, спортен журналист и баскетболен коментатор в Българската Национална Телевизия от 1970 до 1991 години. Голямата награда за победителя е участие на младежкия олимпийски фестивал в Албена през юни 2016 г.

Партньори на Спортния фест за купа „Манченко“ – Българската федерация по баскетбол, Столична община, Българска асоциация по минифутбол, Фондация „София-европйска столица на спорта 2018“

Шампиони 3х3 за купа „Манченко“ /момчета/: 2013 г. - 133 СОУ „А.С.Пушкин“ 2014 г. - 133 СОУ „А. С. Пушкин“, 2015 г. - Първа английска езикова гимназия

Шампиони минфутбол за купа „Манченко“ /момчета/: 2015 г. - Първа английска езикова гимназия