• Регистрация
Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/manchenkocup/public_html/images/76
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/76

Първа английска победи сборен тим бежанци с 5:3

Носителят на купа „Манченко“ по минифутбол отборът на Първа английска гимназия победи на стадион "Българска армия" с 5:3 /3-0/ сборен тим от лагерите за бежанци в „Овча купел“ и „Военна рампа“ и получи красива купа и възпоменателни медали. Мачът бе част от спортен празник, който завърши с победата на 35 СОУ във втория дамски турнир по баскет 3х3 за купата „Васил Манченко“, организиран от семейството на изтъкнатия състезател от близкото минало и спортен журналист в партньорство със Столична община.  

Бежанците останаха много доволни заради осигурените от семейство Манченко: медали, пликове с вафли, но най-вече заради вучерите – по 50 лв, с които от стадион „Българска армия“ тръгнаха директно към известна верига спортни магазини , за да ги осребрят. Част от тях се хванаха и на хорото, което друснаха всички участници заедно с ансамбъла при студентския дом– с ръководител доайена на фолклористиката ни Иван Тодоров по време на откриването.

„Това е една прекрасна инициатива“ – заяви зам.-председателят на Агенцията за бежанци Кирчо Киров. Агенцията е партньор на кампанията, която журналистът Методи Манченко и режисьорът Жоро Торнев лансират под името „СПОРТолеранс“ – за равен достъп на бежанците до спорт, спортна среда и култура. Пръв ръка на инициативата подаде националната комисия за ЮНЕСКО.

Главният секретар на комисията Мария Донска поздрави всички участници на откриването и от името на Регионалния център за опазване на нематериалното наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО. Турнирът популяризира мисията му, включително и 4-те български елемента в представителния списък на ЮНЕСКО за цялото човечество - Бистришките баби, Нестинарството, Чипровските килими и народния празник „Сурова” в Пернишко . Това бе написано на всички грамоти на победители, участници и доброволци, които организаторите раздадоха.

Константин Папазов се съгласи да стане лице на проявата и кампанията „СПОРТолеранс“, като първо даде пресконференция за да обясни идеята, че спортът е несъвместим с прояви на расизъм и дискриманция, а после се снима преди първия сигнал заедно с двата футболни отбора. Много доволен от мача остана треньорът на тима на бежанците Османи Сураката от Замбия. Той бе събрал от лагера в „Овча купел“ играчи от Мали, Кот Д Ивоар, Гана, Мали и Мавритания, отделно от това петима иракчани дойдоха от „Военна рампа“. Над всички блестеше с много технични отигравания, един гол и асистенция Сисоко Пина /Мали/.

„Той заслужава да играе в ЦСКА“ – обясни легендата на „червените“ Ангел Рагелов, трикратен шампион с ЦСКА, който се похвали на иракчаните, че е играл в Багдад. И от това, както и от факта, че е е побеждавал „Нотингам Форест“ бежанците особено се впечатлиха.    

Българска асоциация по мини футбол беше основен партньор на организаторите на мача - донесе екипи, медали и купа за да се включи в благородната инициатива, която цели да създаде приятелски чувства между децата с различни съдби, толерантност и условия за бежанците за достъп до игрища, стадиони и екипировка.

Главен рефер на мача беше изтъкнатият съдия на БАМФ Янчо Янчев, който по-късно и награди всички призьори.

MVP стана Божидар Стоянов от победителите, който наниза 2 попадения.

Легендата на ЦСКА Ангел Рангелов също награди участниците в последвалата след мача церемония в баскетболната зала на стадиона, където те се строиха до 7 отбора девойки за началото на турнира по баскетбол 3х3 за купа Манченко.

Image Gallery

{gallery}76{/gallery}