• Регистрация

Съпругата на Васил Манченко: „Ще подкрепяме турнира, децата се нуждаят”

Съпругата на Васил Манченко - Венета Георгиева казва на  доайена на българското съдийство Валентин Лазаров, че семейството ще подкрепя турнира за да се превърне в традиция Съпругата на Васил Манченко - Венета Георгиева казва на доайена на българското съдийство Валентин Лазаров, че семейството ще подкрепя турнира за да се превърне в традиция

Венета Георгиева – Венчето, съпруга на Васил Манченко, връчи купата на победителите заедно с останалите от семейството на бившия национален състезател и по-късно спортен коментатор на БНТ.

„Първото издание на турнира показва, че идеята е много добра, защото всички се включиха с огромно желание. Васко би се радвал много. Благодаря на всички партньори като федерацията по баскетбол, столична община и на спонсорите. Ние семейството ще подкрепяме организацията, за да стане този турнир традиция” - заяви г-жа Георгиева.

Двамата с Васил Манченко се срещат през 1961 г. в Милано. Венета работи като преводач след като завършва фернска филология в СУ, а той е спортна звезда на върха на славата. Две години по-късно сключват брак. От него се раждат синовете – Методи през 1965 г. и Павел – през 1971 година.

Венета Георгиева стана първата жена-представител на БГА „Балкан” в арабска държава – Сирия в средата на 60-е години. Васил Манченко я последва с риск да прекрати журналистическата си кариера. След завръщането от Сирия тя работи в БГА «Балкан» и в представителството на «Алжирските авиолинии» - до закриването му след промените през 90-е години.

Взаимната им обич, уважение и всеотдайност стана пример и константа величина за 47 години съвместен живот и приятелите не могат да си ги представят един без друг.