• Регистрация

22 СУ „Г. С. Раковски“ триумфира в шестото издание на Купа „Манченко“

Капитанът на 22 СУ Николай Стефанов държи купата "Васил Манченко" за триумфа в 6-ия турнир по 3х3. Отборът посвети победата на  преподавателка си Рени Николова, която от 2014-а година преследваше трофея и със същите момчета стигна до второто място през 2017, но в началото на годината си тръгна от този свят   Капитанът на 22 СУ Николай Стефанов държи купата "Васил Манченко" за триумфа в 6-ия турнир по 3х3. Отборът посвети победата на преподавателка си Рени Николова, която от 2014-а година преследваше трофея и със същите момчета стигна до второто място през 2017, но в началото на годината си тръгна от този свят Фото Нели Куртева

Драгомир Павлов от 164 ИЕГ спечели шампионата на София за стрелба от тройката и получи трофея „Георги Панов“

Шестото издание на турнира по баскетбол 3x3 за ученици за купа „Васил Манченко“ протече с прекрасно настроение, слънчево време и уникална програмав Южния парк. Проведе се и четвъртия шампионат по минифутбол. Събитието бе част от феста „Спортувай в твоя град“, организиран от „София – Европейска столица на спорта 2018“.

В турнирите участваха 100 младежи и техните преподаватели от 9 елитни столични гимназии. А състезанието бе спонсорирано от „Виваком“, „Интерспорт“ и аптеки „Субра“.

Тазгодишните победители са баскетболистите на 22 СУ „Г. С. Раковски“ в състав Димитър Генов (10 клас), Николай Стефанов (12 клас), Ерик Искренов (11 клас) и Явор Пасков (12 клас). Момчетата спечелиха преходната купа с лика на Васил Манченко, също възпитаник на някогашната 2-а мъжка гимназия,и смартфони, осигурени от „Виваком“.

Финалният мач бе тежък, но възпитаниците на бившата Втора мъжка гимназия разгромиха Националната търговско-банкова гимназия с 16:8. Тебяха единственият отбор, който се яви без своя треньор. Години наред незабравимата педагожка Рени Николова, която загубхме в началото на тази година, мотивираше играчите на гимназията и на последния турнир те достигнаха финалния мачПрез декември пък девойките на 22 СУ също спечелиха преходната купа, предвождани от винаги усмихнатат и винаги толерантнатаРени Николова.

В полуфинала момчетата на 22-о надделяха над 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес с 15:8. А преди това групата си те победиха категоричноIАЕГ и НГДЕК.

Отборът на победителите премина през тежък момент, когато по време на една от срещите се случи инцидент Ерик Искренов, който получи травма на носа при сблъсък с друг играч. Той обаче участва във полуфиналния и финалния мач. Ерик заслужи наградата за феърплей, която носи името именно на своята преподавателка -Рени Николова.

Сребърните медалисти от НТБГ – Александър Лилов (12 И), Николай Рунтов (10 Г), Ясен Милов (10 В) и Валентин Анакиев (10 И) с треньор Борислава Младенова, се справиха лесно на полуфинала с миналогодишните победители СГСАГ. Отборът на Младенова бе доминант в група „Б“, като разгроми НГДЕК,IАЕГ, а също и тимът на победителите.

Трети останаха момчетата на Петя Станчева от 164 Испанска езикова гимназия – Драгомир Павлов (10 клас), Кристиян Стоянов (12 клас), Никола Цветанов (10 клас) и Калоян Георгиев (12 клас). Мачът за третото място бе един от най-оспорвание в целия турнир. Те се изправиха срещу СГСАГ, който не се отказа до последния момент, като често изравняваше резултата. В крайна сметка учениците на Испанската надделяха с 15:11.

Освен с третото място 164-о може да се похвали и с още три постижения. Две от тях принадлежат на Драгомир Павлов, който спечели шампионата за стрелба от тройката и получи трофея „Георги Панов“. Със своите завидни умения в стрелбата от трите точки Драго заслужи и приза за най-резултатен играч на турнира. Третата статуетка за испанците бе за Никола Цветанов, който бе най-добрият в овладяването на борбата.

Играчът на победителите – Николай Стефанов, пък получи приза за най-ценен играч на турнира.

В четвъртия турнир по минифутбол за купа "В. Манченко" за втора поредна година купата отиде в Първа английска гимназия, която отново срази във финала 133 СУ 4:1. Утешение за "руската" е индивидуалния приз за номер 1 на турнира за Петър Козарев. За трето място НГДЕК победи също с 4:1 119 СУ. Уникалната награда, учредена от Българска асоциация по минифутбол с главен мениджър Пламен Божидаров - посещение на мач на Англия на "Уембли", отиде чрез томбола между 60 участващи футболисти за Георги Недялков от СМГ. 

 

Резултати в баскетболния турнир:

А гр. /кош № 1/

СГСАГ – 119 СУ 12:7

164 ГПИЕ – СМГ 15:1

СГСАГ – 164 ГПИЕ 9:13

119 СУ – СМГ 15:5

164 ГПИЕ – 119 СУ 9:11

СГСАГ – СМГ 15:1

Б гр. /кош №2/

22 СУ –IАЕГ 15:9

НТБГ – НГДЕК 15:4

22 СУ – НГДЕК 15:10

  1. IАЕГ – НТБГ 6:15

22 СУ – НТБГ 13:15

  1. IАЕГ - НГДЕК 15:8
  2.  

Полуфинали:

22 СУ– 164 ГПИЕ 15:8

НТБГ – СГСАГ 16:3

Мач за трето място:164 ГПИЕ – СГСАГ 15:11

 

Финал:

22 СУ – НТБГ 16:8

 

Автор: Ния-Виктория Петрова